dimecres, 11 de desembre del 2013

Mandela i l'escoltisme


El líder antiapartheid era el patró dels Scouts de Sud-àfrica, una organització pionera en la lluita contra la discriminació de la població negra.
L’expresident de Sud-àfrica, icona contra l'apartheid i guanyador del Premi Nobel de la Pau, Nelson Mandela, va morir el passat 6 de desembre de 2013. Conegut per ser un defensor de la llibertat i per portar la reconciliació entre blancs i negres al seu país, Madiba –tal com l’anomenaven afectuosament- va ser també un gran defensor del moviment escolta.

“El moviment escolta és un líder mundial en l’educació dels joves. L’escoltisme inspira el patriotisme, els valors morals sòlids, la formació del caràcter, l'autosuficiència i la sensibilització de la comunitat. També motiva els joves a assolir el seu ple potencial."
Nelson Mandela (1918-2013)
Quan Mandela es va convertir en el president del seu país, el 1994, va acceptar ser el patró de l’associació nacionalScouting in South Africa (SSA), en reconeixement a la feina feta pels escoltes a favor de la igualtat.

Deu anys després, el 2004, va rebre l’Elefant Africà, el reconeixement més elevat dels escoltes al continent africà. Li van atorgar pel seu compromís amb la dignitat i la llibertat de totes les persones, el seu suport per al desenvolupament dels joves i la seva educació i la seva contribució al creixement de l’escoltisme a Sud-àfrica i més enllà.

Els escoltes sud-africans van viure amb especial tristesa la seva pèrdua. Arreu del món, diversos representants del moviment escolta van expressar el seu condol, entre els quals l'Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM per les seves sigles en anglès).

"Madiba sempre serà més conegut i recordat per la seva èpica lluita contra l'apartheid i el seu paper central en la creació d'una nova Sud-àfrica, on la gent de totes les races puguin viure com iguals. La seva determinació, la perseverança, el coratge i el sacrifici pel bé d'altres persones són qualitats que tots els Scouts hauran emular en el seu esforç per viure d'acord amb la Llei i la Promesa Escolta"
Garnet de la Hunt, expresident d'Scouting in South Africa
"Mandela és i seguirà sent una gran inspiració per a tots els escoltes d’arreu del món. Avui, més de 40 milions d’escoltes ens unim a la resta del món en el dol per aquesta gran pèrdua i preguem perquè la seva ànima descansi en pau"
Scott Teare, secretari general de l'Organització Mundial del Moviment Escolta

L’escoltisme sud-africà, pioner en lluitar contra l’apartheid


Corria l’any 1976 i a Sud-àfrica era plenament vigent l’apartheid, un sistema de segregació racial que impedia que blancs i negres poguessin casar-se o fins i tot compartir un mateix espai de lleure o d’estudi.  Amb l’objectiu de conservar el poder per a la minoria blanca, que representava un 21% de la població, la població negra era terriblement discriminada i ni tant sols tenia dret a vot.

En aquest context, els escoltes del país van prendre una mesura valenta i sense precedents per desafiar un sistema injust: van obrir les portes a tots els joves sud-africans, fossin de la raça que fossin, en una sola associació unida.

En convertir-se en president de Sud-àfrica el 1994, Mandela va reconèixer aquest paper pioner del moviment escolta en la integració de la societat sud-africana, i va acceptar convertir-se en patró de l'associació.

Sota el seu patrocini, l’escoltisme ha fet enormes progressos al país i és una de les majors organitzacions juvenils a Sud-àfrica. Mandela va elogiar el progrés que el moviment escolta està fent com a líder mundial en l'educació de la joventut i va reconèixer l’educació com el vehicle per al progrés dels pobles d'Àfrica.

Més sobre Mandela, als materials de la Llum de la Pau


Per treballar a l'agrupament la figura de Nelson Mandela i el seu llegat en la defensa dels drets humans i la llibertat, podeu consultar els materials pedagògics editats en el marc del projecte de la Llum de la Pau de Betlem.

Aquest any, la iniciativa porta com a lema “Drets per la Pau” i ens convida aixecar-nos i no quedar-nos quiets davant de totes les injustícies del món. Hi podreu trobar referències i continguts al voltant de la figura de Nelson Mandela i altres personatges històrics que han destacat per la seva lluita a favor de la pau i els drets humans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada